Показники фізичної підготовленості борців на етапі попередньої базової підготовки - Долбишева, Ніна Григорівна; Васецький, Дмитро Віталійович (Академічні візії, 2026)
Греко-римська боротьба належить до видів єдиноборств, у яких великого значення набуває фізична підготовленість, що напряму впливає на засвоєння технічних та тактичних прийомів боротьби, а також їх реалізацію в процесі змагальної діяльності. Постійно зростаюча конкуренція у борців греко-римського стилю свідчить про необхідність пошуку нових засобів, методів, методичних підходів спортивного тренування, які б максимально впливали на вдосконалення фізичних здібностей борців та в свою чергу на успіх у змагальній діяльності в цілому. Мета дослідження: визначити рівень загальної фізичної підготовленості юних борців греко-римського стилю на початку річного циклу етапу попередньої базової підготовки (констатувального експерименту). Методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури та програмно-нормативної бази, контрольне тестування, методи математичної статистики. Результати. Результати контрольного тестування борців греко-римського стилю на загальногруповому рівні свідчать при достатньо високий рівень розвитку вибухової та максимальної сили та низький рівень розвитку статичної витривалості. Кореляційний аналіз на загальногруповому рівні дозволив встановити, що існує 27 зв'язків з 36 показників кореляційної матриці, з яких 21 зв'язок є достовірно значущими. Аналіз кореляції на внутрішньогруповому рівні за ваговими категоріями свідчить, що певні відмінності має вагова категорія 41-50 кг, в якій найменша кількість кореляційних зв'язків, а саме 20 зв'язків з 36, з яких 8 достовірно значущі. У вагових категоріях до 41 кг та понад 51 кг визначилося 28 та 31 зв'язок, однак з них 4 та 8 зв'язків достовірно значущі. Висновок. Рівень загальної фізичної підготовки борців греко-римського стилю на етапі попередньої базової підготовки знаходиться на достатньо високому рівні і в більшості відповідає середньому та вище за середньому рівню. Встановлена неоднорідність при виконанні тестів силового характеру. Визначились кореляційні зв'язки між показниками загальної фізичної підготовленості на загальногруповому та внутрішньогруповому (за ваговими категоріями) рівні.