Масштабування міграційних процесів – детермінанта посилення соціальної вразливості в умовах економічно-політичних потрясінь - Мульска, Ольга Петрівна (Академічні візії, 2023)
Доведено, що формування й реалізація державної політики управління міграційними процесами в Україні актуалізується, з одного боку, посиленням зовнішньої міграції населення, а з іншого – послабленням стійкості економічної безпеки, вимиванням інтелектуально-кадрового та трудового потенціалу. Підтвердженнями першого є критичне зростання коефіцієнта вибуття населення, збільшення кількості вперше оформлених договорів на перебування українських емігрантів у країнах ЄС, висока інтенсивність загальної міграції населення з України до основних країн-реципієнтів людських ресурсів ЄС, високий рівень внутрішньої міграції, критично висока міграційна активність населення із сільських територій. Аргументовано, що масштабування міграції населення призводить до поширення соціальної вразливості, а низький рівень ефективності стримування зовнішньої і використання соціально-економічного потенціалу внутрішньої міграції значною мірою зумовлений системними прогалинами державної політики управління міграційними процесами в Україні.