Теоретико-методичні засади цифрової трансформації логістичних систем підприємства в умовах сучасного бізнес-середовища - Кошовий, Б.-П. О. (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено теоретико-методичні засади цифрової трансформації логістичних систем підприємства в умовах сучасного бізнес-середовища. Розмежовано поняття «цифровізація» (digitization), «діджиталізація» (digitalization) і «цифрова трансформація» (digital transformation) як три послідовні рівні змін, що різняться масштабом і кінцевою метою. Обґрунтовано, що цифрова трансформація передбачає зміну бізнес-моделі підприємства, а не лише впровадження окремих ІТ-інструментів, і показано методологічні наслідки ототожнення цих понять в українській економічній літературі. Проаналізовано еволюцію архітектури логістичних систем від класичного функціонального підходу до мережево-платформної моделі, де підприємство постає вузлом у ланцюзі постачання, а інформаційна підсистема з допоміжної перетворюється на інтегрувальне ядро. Систематизовано технологічний ландшафт цифрової трансформації логістики (IoT, хмарні ERP/WMS/TMS, штучний інтелект, предиктивна аналітика, блокчейн, RPA, цифрові двійники) як взаємопов'язаний стек, де кожен шар живить наступний, і доведено, що трансформаційний ефект виникає лише з їхньої інтеграції в єдиний контур даних. Здійснено порівняльний аналіз загальнокорпоративних і спеціалізованих логістичних моделей зрілості цифрової трансформації та запропоновано авторську п'ятивимірну рамку оцінювання цифрової зрілості логістичної системи підприємства за критеріями технологічної інфраструктури, зрілості даних, процесів, міжорганізаційної інтеграції та стратегії. Визначено специфічні бар'єри та драйвери цифрової трансформації логістичних систем українських підприємств з урахуванням впливу повномасштабної війни, вимог євроінтеграції та зростання електронної комерції. Обґрунтовано стратегічні підходи до впровадження цифрової трансформації логістики, зіставлено моделі «великого вибуху» та поетапної трансформації, розкрито роль логістичного аутсорсингу (3PL/4PL) як альтернативного шляху для підприємств з обмеженими ресурсами.