Міжнародна економічна допомога як фактор відновлення економіки України - Васильчишин, Олександра Богданівна (Академічні візії, 2026)
У статті розглядається роль міжнародної економічної допомоги у відновленні економіки та державних фінансів України в умовах війни та повоєнної трансформації. Основна увага приділяється кількісній оцінці впливу зовнішньої підтримки на макроекономічну стабільність, бюджетну систему та показники боргу. Метою дослідження є визначення масштабів та напрямків впливу міжнародної економічної допомоги на економічне зростання, фінансову рівновагу та довгострокову стійкість державних фінансів України з урахуванням сценарних прогнозів до 2030 року. Методологія дослідження базується на аналізі офіційних макроекономічних статистичних даних, бюджетних показників та параметрів зовнішнього фінансування. Застосовано сценарний підхід, порівняльний аналіз та кількісну інтерпретацію прогнозних траєкторій ключових економічних показників. Отримані наукові результати свідчать про те, що міжнародна економічна допомога відіграє системоутворюючу роль у забезпеченні макрофінансової стабільності України. Виявлено прямий зв'язок між обсягом зовнішньої підтримки та динамікою реального ВВП, дефіциту бюджету та валютних резервів. Показано, що зсув структури допомоги в бік кредитних інструментів збільшує боргове навантаження при збереженні фіскальної керованості завдяки пільговим умовам фінансування. Обґрунтовано, що трансформація міжнародної допомоги в бік інвестиційних та гарантійних механізмів створює умови для прискорення економічного зростання та зниження довгострокових макроекономічних ризиків. Практична цінність дослідження полягає в можливості використання отриманих оцінок у процесі формування бюджетної та боргової політики України. Результати можуть бути застосовані для обґрунтування пріоритетів у переговорах з міжнародними партнерами. Перспективи подальших досліджень пов'язані з поглибленим аналізом ефективності конкретних інструментів міжнародної допомоги. Особливу увагу слід приділити оцінці її впливу на структурні зрушення та продуктивність економіки у довгостроковій перспективі.