Педагогічні умови використання цифрових технологій у проведенні олімпіад з інформатичних дисциплін у закладах професійної освіти - Панасюк, Дарина Петрівна; Горохівська, Тетяна Миколаївна (Академічні візії, 2026)
Метою статті є дослідження та аналіз можливостей використання цифрових технологій у процесі організації та проведення олімпіад з інформатичних дисциплін у закладах професійної освіти, визначення педагогічних умов ефективного функціонування цифрового олімпіадного середовища та обґрунтування особливостей застосування сучасних цифрових платформ у підготовці здобувачів освіти до інтелектуальних змагань. У статті використано комплекс загальнонаукових методів дослідження, зокрема аналіз науково-педагогічної літератури, узагальнення педагогічного досвіду, систематизацію цифрових ресурсів, порівняльний аналіз функціональних можливостей платформ автоматизованого тестування та метод теоретичного узагальнення. У статті досліджено сучасні цифрові платформи та інструменти, що застосовуються під час проведення олімпіад з інформатичних дисциплін у закладах професійної освіти. Встановлено, що використання систем автоматизованого тестування, платформ дистанційного навчання, хмаро орієнтованих освітніх середовищ і засобів прокторингу забезпечує підвищення об'єктивності результатів оцінювання, швидкість перевірки завдань збільшення можливостей індивідуалізованої підготовки здобувачів освіти. У роботі охарактеризовано методичні підходи до створення олімпіадних завдань, визначено їх структури, класифікацію за алгоритмічним змістом та принципи формування системи тестових даних. Обґрунтовано необхідність урахування прикладної та профорієнтаційної спрямованості завдань у закладах професійної освіти. Визначено, що ефективність проведення олімпіад значною мірою залежить від рівня цифрової компетентності учасників освітнього процесу, якості матеріально-технічного забезпечення, дотримання принципів академічної доброчесності, забезпечення інформаційної безпеки та організації належного педагогічного супроводу учасників. Обґрунтовано доцільність розгляду педагогічних умов використання цифрових технологій як цілісної взаємопов'язаної системи, що охоплює організаційні, методичні, технологічні та мотиваційні складники освітнього процесу. Наукова новизна дослідження полягає у систематизації педагогічних умов ефективного використання цифрових технологій у проведенні олімпіад з інформатичних дисциплін у закладах професійної освіти та уточненні ролі цифрових платформ у формуванні сучасного олімпіадного середовища. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання отриманих результатів для вдосконалення організаційно-методичного забезпечення олімпіадної діяльності, розробки цифрових освітніх ресурсів та підвищення ефективності підготовки здобувачів освіти до інтелектуальних змагань.