Методологічні засади наукових досліджень у сфері інвестиційної політики - Білецька, Ірина Мирославівна (Академічні візії, 2026)
Вказано на актуальність дослідження та розроблення методологічних засад наукових досліджень у сфері інвестиційної політики. Наведено аргументи та вагомі теоретико-методичні і прикладні чинники методологічних засад наукових досліджень у царині інвестиційної політики. Доведено важливість урахування ролі інвестиційної політики у забезпеченні сталого розвитку суспільства, регіону, країни. Зауважено на невизначеності та динамізмі сучасного інституційного середовища в інвестиційній площині. Розкрито недостатню методичну визначеність у вітчизняній науковій літературі. Наголошено на необхідності узгодження вітчизняних методологічних засад наукових досліджень у сфері інвестиційної політики з міжнародними підходами й практиками. Зроблено акцент на тому, що наявний істотний запит на подальший розвиток методологічних засад наукових досліджень у царині інвестиційної політики з боку практики. Органи влади, територіальні громади, бізнес-структури й міжнародні партнери зацікавлені в об'єктивних, науково обґрунтованих дослідженнях, які дозволяють формувати ефективні інструменти стимулювання інвестицій, зокрема в умовах дефіциту ресурсів, необхідності відновлення інфраструктури та реалізації пріоритетів післявоєнного відновлення. Аргументовано на тому, що удосконалення методологічного інструментарію дослідження інвестиційної політики є необхідною умовою для підвищення якості наукових знань у цій сфері, що, у свою чергу, забезпечить підвищення ефективності управлінських рішень на всіх рівнях менеджменту. Водночас, у цьому дослідженні подальший розвиток методологічних засад наукових досліджень у сфері інвестиційної політики здійснено на прикладі інвестиційної політики підприємства.