ОРГАНІЗАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ МЕХАНІЗМУ РЕАЛІЗАЦІЇ СТЕЙКХОЛДЕРНО-ОРІЄНТОВАНОЇ СТРАТЕГІЇ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВАМИ: ВПЛИВ НА РОЗВИТОК ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Глазов, Олександр Миколайович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено теоретико-методичні засади формування організаційного забезпечення та економічних основ механізму реалізації стейкхолдерно-орієнтованої стратегії управління підприємствами в контексті забезпечення сталого розвитку територіальних громад. Обґрунтовано, що інтеграція інтересів різних груп стейкхолдерів у процеси стратегічного управління є вагомою передумовою підвищення ефективності функціонування суб'єкта бізнесу та його адаптивності до змін зовнішнього середовища. Визначено складові організаційного забезпечення механізму реалізації стратегії, до яких віднесено адаптовану організаційну структуру, систему управлінських процесів і процедур, комунікаційне середовище та кадрово-культурний компонент. Доведено, що їх узгоджене функціонування сприяє підвищенню прозорості управління, зміцненню довіри між підприємствами та стейкхолдерами, активізації участі бізнесу у розвитку територіальних громад. Окреслено базові економічні засади реалізації стейкхолдерно-орієнтованої стратегії, зокрема забезпечення збалансованості інтересів стейкхолдерів, інвестиційну спрямованість розвитку, ефективне управління витратами і результатами діяльності та економічну відповідальність і стійкість. Встановлено, що їх впровадження забезпечує підвищення конкурентоспроможності підприємств, стимулювання інвестиційної активності та формування позитивних соціально-економічних ефектів на рівні територіальних громад. Зроблено висновок, що комплексне поєднання організаційного забезпечення та економічних засад реалізації стейкхолдерно-орієнтованої стратегії формує синергійний ефект, який проявляється у досягненні економічної ефективності підприємств та забезпеченні їх соціальної орієнтованості.