До проблеми формування педагогічної рефлексії майбутніх учителів музичного мистецтва у процесі фортепіанного навчання - Музика, Леся Адамівна; Бардашевська, Ярослава Миколаївна (Академічні візії, 2025)
У статті проаналізовано сутність, компонентну структуру і зміст педагогічної рефлексії майбутніх учителів музичного мистецтва в контексті фортепіанної підготовки як важливого чинника їхнього професійного становлення. Рефлексивні компетентності визначено як інтегральне особистісно-професійне утворення, що виявляється у здатності до критичного самоаналізу, самооцінки та корекції власних виконавсько-педагогічних досягнень. Їх розвиток сприяє формуванню рефлексивної позиції здобувачів освіти, активізації особистісних і професійних ресурсів, збагаченню мистецько-педагогічного досвіду, професійно-творчій самоідентифікації та самореалізації. Обґрунтовано структуру рефлексивних компетентностей майбутніх учителів музичного мистецтва, яка охоплює чотири взаємопов'язані компоненти: аналітично-ідентифікаційний (самоаналіз і оцінювання власної професійної діяльності), емоційно-регулятивний (усвідомлення та регуляція емоційних станів у процесі виконавсько-педагогічної діяльності), інтерпретаційно-парадигмальний (аналіз і оцінювання художньо-виконавської інтерпретації музичних творів) та корекційно-стратегічний (планування і вдосконалення індивідуальної траєкторії професійного розвитку). Встановлено, що ефективність формування педагогічної рефлексії майбутніх учителів музичного мистецтва у процесі фортепіанної підготовки забезпечується реалізацією принципів екзистенційності, наукового консалтингу, інтеграції аутокомунікативної й транскомунікативної взаємодії та суб'єктивної семантики.