Окремі аспекти взаємодії Бюро економічної безпеки України та прокуратури - Курилюк, Юрій Богданович; Паризький, Ігор Володимирович; Чуб, Антон Володимирович (Академічні візії, 2026)
Стаття присвячена дослідженню окремих проблем взаємодії Бюро економічної безпеки України та прокуратури. Зроблено висновок, що питання взаємодії органів залишилося поза межами регулювання законів, які визначають особливості діяльності цих органів. У зв'язку з цим запропоновано внести зміни у Закон України «Про Бюро економічної безпеки України», де у ст. 7 передбачити й окрему її частину, що визначала б особливості взаємодії Бюро економічної безпеки України з прокуратурою. Аргументовано, що найбільш повно питання взаємодії між Бюро економічної безпеки України та прокуратурою можна дослідити через особливості їх взаємодії у процесуальній та позапроцесуальній площині. З огляду на те, що прокуратура здійснює організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, яке здійснює Бюро економічної безпеки України, а також вирішує відповідно до закону інші питання під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями, здійснюваними Бюро економічної безпеки України, їх взаємодію у цих відносинах слід розглядати як кримінально-процесуальну. Позапроцесуальна площина взаємодії між Бюро економічної безпеки України та прокуратурою полягає в реалізації інших завдань цих органів поза межами кримінального судочинства. При дослідженні питання взаємодії Бюро економічної безпеки України та прокуратури важливою є роль прокуратури у координації діяльності Бюро економічної безпеки України та інших правоохоронних органів у боротьбі з економічною злочинністю. Така координація є надзвичайно важливою з огляду на фактичну відсутність в Україні єдиного органу, який би повноцінно займався питанням виявлення злочинів у сфері економіки та їх розслідування. Встановлено також, що між Бюро економічної безпеки України та прокуратурою існує проблема недовіри, суть якої полягає в можливому порушенні конфіденційності та таємниці досудового розслідування з боку прокурорів при реалізації детективами Бюро своїх повноважень. Зроблено висновок, що практичне вирішення цієї проблеми є можливим шляхом напрацювання в межах Бюро та прокуратури ще більш тіснішої взаємодії, наслідком якої повинне бути напрацювання й спільних алгоритмів захисту відповідної інформації.