Управління організаційними змінами як засіб забезпечення ефективності функціонування підприємства - Гуцул, Тетяна Анатоліївна; Барановська, Оксана Дмитрівна (Академічні візії, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням динамічності зовнішнього середовища, посиленням конкуренції, цифровізацією бізнес-процесів та необхідністю підвищення ефективності функціонування підприємств в умовах постійних економічних і технологічних трансформацій. За таких умов особливого значення набуває управління організаційними змінами як інструмент забезпечення адаптивності, конкурентоспроможності та довгострокового розвитку суб’єктів господарювання. Метою статті є дослідження особливостей управління організаційними змінами та обґрунтування напрямів його вдосконалення для підвищення ефективності функціонування підприємства. Для досягнення поставленої мети досліджено сутність управління організаційними змінами та його роль у системі сучасного менеджменту, проаналізовано вплив організаційних змін на результативність управлінських процесів і діяльність підприємства, узагальнено сучасні інструменти та механізми реалізації змін, виявлено основні проблеми управління трансформаційними процесами та запропоновано практичні напрями їх удосконалення. У процесі дослідження використано методи теоретичного узагальнення, системного аналізу, порівняння, групування, логічного узагальнення та структурно-функціонального аналізу. Інформаційну основу дослідження становили наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених з питань управління організаційними змінами, розвитку підприємств та підвищення ефективності управлінської діяльності. Досліджено ключові характеристики управління організаційними змінами в системі забезпечення ефективності функціонування підприємства. Встановлено, що найбільш важливими складовими успішної реалізації змін є адаптивність, стратегічна спрямованість, організаційна гнучкість, інноваційна орієнтація, ефективне управління персоналом та контроль результативності. Виявлено, що впровадження організаційних змін сприяє підвищенню якості управлінських рішень, удосконаленню бізнес-процесів, зростанню продуктивності праці, активізації інноваційної діяльності та зміцненню конкурентних позицій підприємства. Доведено доцільність використання проєктного управління змінами, бізнес-аналітики, цифрових управлінських платформ, систем внутрішніх комунікацій та інструментів розвитку компетентностей персоналу як ключових механізмів підвищення ефективності трансформаційних процесів. Узагальнюючи результати дослідження, встановлено, що ефективне управління організаційними змінами виступає важливою передумовою забезпечення стійкого розвитку підприємства, підвищення його адаптивності до змін зовнішнього середовища та досягнення стратегічних цілей. Перспективи подальших досліджень доцільно пов’язати з розробленням цифрових моделей управління організаційними змінами, оцінюванням результативності трансформаційних процесів та вивченням впливу штучного інтелекту на підвищення ефективності управлінської діяльності підприємств.