СИМУЛЯЦІЙНО ОРІЄНТОВАНЕ НАВЧАННЯ (SIMULATION-BASED LEARNING) У ПІДГОТОВЦІ ВІЙСЬКОВИХ ДО ІНШОМОВНОЇ КОМУНІКАЦІЇ В КОНТЕКСТІ УКРАЇНИ - Щеголєва, Тетяна Леонідівна (Академічні візії, 2026)
У статті проаналізовано педагогічний потенціал симуляційно орієнтованого навчання (simulation-based learning) у системі іншомовної підготовки військових фахівців та його значення для формування готовності до професійної іншомовної комунікації в умовах військово-професійної діяльності. Розглянуто сучасні теоретико-методичні підходи до симуляційно орієнтованого навчання, що ґрунтуються на інтеграції завданнєвих, сценарних, міжкультурних і рефлексивно орієнтованих моделей професійної підготовки. Визначено, що симуляційно орієнтоване навчання забезпечує поєднання мовленнєвої, когнітивної, поведінкової та ситуаційно-професійної складових підготовки, у межах яких іноземна мова функціонує як інструмент реалізації професійної взаємодії в умовах, наближених до реального оперативного середовища. З'ясовано, що ефективність симуляційно орієнтованого навчання безпосередньо залежить від рівня сценарної автентичності, структурованості професійно-комунікативних завдань, використання мультимодального навчального матеріалу, організації післясценарного обговорення та комплексного оцінювання результативності іншомовної взаємодії. Розглянуто функціональні можливості рольової взаємодії, сценарного відтворення професійних ситуацій, кризово орієнтованого моделювання, діалогових систем із підтримкою штучного інтелекту, серйозних ігор, технологій розширеної реальності та VR/AR-орієнтованих середовищ у процесі формування професійно орієнтованої іншомовної компетентності військовослужбовців. Доведено, що симуляційно орієнтоване навчання сприяє розвитку навичок міжкультурної комунікації, командної координації, прийняття рішень та функціонування в умовах часових обмежень і стресогенних чинників. Визначено, що найбільш перспективною для системи військової освіти України є комбінована модель симуляційної підготовки, яка передбачає поєднання низькотехнологічних симуляцій, цифрових сценаріїв, AI-опосередкованої взаємодії та вибіркового використання VR/AR-рішень у межах операційно критичних сценаріїв. Сформовано висновки щодо доцільності поетапного впровадження симуляційно орієнтованого навчання в систему професійної військової освіти України на основі стандартизації сценарних моделей, інтеграції адаптивних підходів до оцінювання, розвитку AI/VR-орієнтованих освітніх рішень та забезпечення психологічної й інформаційної безпеки освітнього середовища.