Особливості формування професійного етикету майбутніх юристів - Криштанович, Мирослав Франкович; Біловус, Дмитро Іванович (Академічні візії, 2023)
Метою дослідження є характеристика ключових аспектів формування професійного етикету майбутніх юристів. Визначено, що етика як наука в умовах академічного середовища закладу вищої освіти не дає жорстких рекомендацій як вчинити в конкретному випадку, але, спираючись на моральні правила, вона формує моральну свідомість і, як наслідок, можливість розмірковувати про вчинки, оцінювати їх наслідки, вплив на навколишній світ і людину. Доведено, що професійна юридична етика в умовах академічного середовища закладу вищої освіти є одним із видів прикладної етики, формується на основі взаємозв'язку та взаємозумовленості правових та моральних принципів, норм, правової та моральної свідомості. Також професійна юридична етика в умовах академічного середовища закладу вищої освіти є специфічною формою прояви моралі загалом. Визначено, що юридична етика в умовах академічного середовища закладу вищої освіти - це наука про вимоги до моральних якостей працівників юридичної сфери, про культуру юридичної діяльності. Встановлено, що юридична етика в умовах академічного середовища закладу вищої освіти обумовлена специфікою професійної діяльності, особливостями його морального та соціального становища. Охарактеризовано, що необхідність підвищених моральних вимог, а отже, і особливої професійної моралі, як показує історичний досвід, проявляється насамперед у лікарській, юридичній, педагогічній, науковій, журналістській та мистецькій діяльності, тобто у тих сферах, які безпосередньо пов'язані з вихованням та задоволенням потреб особистості. Визначено, що професійна етика майбутнього юриста в умовах академічного середовища закладу вищої освіти є специфічною формою вияву моралі загалом. У цьому випадку йдеться про сукупність конкретизованих загальних моральних принципів, норм стосовно правоохоронної та правозастосовної діяльності юриста. Вони й становлять основний зміст цього виду етики в умовах академічного середовища закладу вищої освіти.