Цифрова стійкість підприємств: адаптивний механізм рефлексивного управління - Онищенко, Сергій Миколайович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено теоретичні та прикладні аспекти формування цифрової стійкості підприємств крізь призму концепції рефлексивного управління в умовах системної невизначеності, зумовленої цифровими трансформаціями, кіберзагрозами та геополітичними потрясіннями. Актуальність теми визначається зростаючою залежністю підприємств від цифрової інфраструктури та необхідністю формування проактивних механізмів управління, здатних до самооцінки та адаптивного коригування у реальному часі. Метою дослідження є розробка адаптивного механізму рефлексивного управління цифровою стійкістю підприємств та обґрунтування його компонентної структури. Методологічну основу становлять системний аналіз, рефлексивна теорія управління, порівняльний метод та анкетне опитування менеджерів підприємств різних секторів. Систематизовано шість ключових компонентів цифрової стійкості: технологічну адаптивність, організаційну рефлексію, дата-орієнтоване прийняття рішень, кіберстійкість, цифровий людський капітал та екосистемну інтеграцію. Результати дослідження підтверджують суттєву диференціацію показників підприємств із впровадженим адаптивним механізмом рефлексивного управління та без нього: середній час відновлення після кіберінциденту у 5,5 раза коротший, операційна неперервність на 36,5 в.п. вища, а зростання виручки у кризовий рік становить +11,4% проти –8,9%. Запропоновано трирівневу модель адаптивного механізму (оперативний–тактичний–стратегічний рівні), що систематизує цикли рефлексивного управління та забезпечує збалансований розвиток цифрової стійкості. Наукова новизна полягає у розробці концептуальної моделі, що інтегрує рефлексивне управління з цифровою стійкістю підприємств в умовах турбулентного зовнішнього середовища. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості їх застосування менеджерами для побудови систем цифрової стійкості, а також для розробки секторальних стратегій цифрової безпеки в умовах відновлення економіки.