Юридичні гарантії права на соціальне страхування самозайнятих осіб в умовах дії правового режиму воєнного стану - Остапенко, Л. О.; Ноцька, Д. Д.; Хомічук, В. М. (Академічні візії, 2026)
Метою статті є комплексне дослідження юридичних гарантій права на соціальне страхування самозайнятих осіб в умовах правового режиму воєнного стану в Україні, виявлення прогалин у нормативному регулюванні та розроблення пропозицій щодо їх усунення. Дослідження проведено з використанням діалектичного, формально-юридичного, порівняльно-правового, системного та історико-правового методів. Нормативну основу склали Конституція України, Закон України «Про збір та облік єдиного внеску», Закон України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», акти воєнного законодавства та міжнародні стандарти. У результаті дослідження встановлено, що тимчасове звільнення самозайнятих від сплати ЄСВ, запроваджене з березня 2022 року, хоча й сприяло збереженню бізнесу, суттєво послабило їхні страхові гарантії. Виявлено формування значних «пенсійних прогалин», порушення принципу еквівалентності внесків і виплат, а також посилення нерівності між самозайнятими особами та найманими працівниками. Доведено відсутність ефективних механізмів збереження страхового стажу за період воєнного стану, складність доступу до допомоги по безробіттю та недостатній захист професійних ризиків самозайнятих. Наукова новизна полягає в авторській концепції «воєнного страхового стажу» та комплексі пропозицій щодо запровадження програм державного співфінансування ЄСВ, удосконалення добровільного страхування та прийняття спеціального закону про соціальний захист самозайнятих осіб або відповідного розділу в Соціальному кодексі. Практичне значення дослідження полягає в можливості використання його результатів для вдосконалення чинного законодавства, формування державної політики підтримки самозайнятості у воєнний та післявоєнний періоди, а також у правозастосовній діяльності Пенсійного фонду та Мінсоцполітики.