Постударна безпека поліцейського як новий напрям тактико-спеціальної підготовки в умовах ракетно-дронових атак та загроз повторного ураження - Гречанюк, Андрій Олексійович (Академічні візії, 2026)
У статті обґрунтовується необхідність виокремлення пост-ударної безпеки поліцейського як нової та практично значущої галузі тактичної та спеціальної підготовки в умовах воєнного стану, ракетних та безпілотних атак, вибухів, падіння уламків, вибухонебезпечних ситуацій та загроз повторних ударів. Актуальність теми визначається тим, що поліцейські в Україні все частіше виконують свої обов'язки не лише у звичайних правоохоронних ситуаціях, але й в умовах підвищеної військової та техногенної небезпеки. Після ракетного або безпілотного удару поліцейські можуть бути залучені до захисту місця події, евакуації цивільного населення, надання допомоги постраждалим, взаємодії з рятувальниками, працівниками екстреної медичної допомоги та фахівцями з вибухонебезпечних предметів, а також до документування наслідків воєнних злочинів. У статті наголошується, що небезпека для поліцейського не закінчується першим вибухом. Пост-ударна обстановка залишається нестабільною та може включати ризик повторного нападу, вторинної детонації, обвалення пошкоджених конструкцій, пожежі, паніки серед цивільного населення, втрати зв'язку, наявності нерозірваних боєприпасів, небезпечних фрагментів безпілотників та інших вибухонебезпечних залишків війни. За таких обставин традиційне розуміння особистої безпеки поліцейського, яке переважно пов'язане з протидією правопорушникам, застосуванням примусових заходів або діями під час затримання, вже недостатнє. Автор пропонує розглядати післястрайкову безпеку як складну систему тактичних, організаційних, психологічних та домедичних дій, спрямованих на збереження життя та здоров'я поліцейських, їхніх колег та цивільного населення після ракетного та безпілотного нападу чи вибуху. Особлива увага приділяється необхідності вдосконалення тактичної та спеціальної підготовки шляхом впровадження практичних сценаріїв, що відтворюють умови післястрайкової обстановки: безпечний підхід до ураженої зони, оцінка загроз, координація з екстреними службами, евакуація постраждалих, запобігання паніці натовпу, збереження доказів та готовність до повторних ударів. Зроблено висновок, що післястрайкова безпека має стати самостійним елементом сучасної поліцейської підготовки в Україні..