Ефективне виконавче провадження як конституційна передумова національної безпеки України та правова гарантія захисту прав особи - Верба, Ольга Богданівна (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз ефективного виконавчого провадження як конституційно зумовленого елементу права на судовий захист, правової гарантії захисту прав особи та одного з функціональних чинників національної безпеки України. Обґрунтовано, що виконання судового рішення не є факультативним етапом після завершення судового розгляду, а становить органічну й необхідну стадію єдиного юридичного процесу, в межах якої забезпечується реальне поновлення порушеного права та підтверджується дієвість принципу верховенства права. Доведено, що системна неефективність механізму примусового виконання рішень зумовлює не лише девальвацію судового захисту, а й негативно впливає на економічну стійкість держави, правову визначеність, інституційну довіру, інвестиційну привабливість і загальну спроможність публічної влади забезпечувати обов'язковість права. Особливу увагу приділено співвідношенню ефективності примусового виконання та гарантій прав учасників виконавчого провадження. Аргументовано, що легітимність державного примусу у правовій державі визначається не лише результативністю стягнення, а й додержанням вимог належної правової процедури, пропорційності заходів, прозорості, доступності оскарження та ефективного судового контролю. Проаналізовано сучасний стан змішаної моделі примусового виконання рішень в Україні та доведено, що приватний сегмент системи демонструє вищу питому результативність, зокрема у сфері грошових стягнень і реалізації арештованого майна. Зроблено висновок, що ефективне виконавче провадження має розглядатися одночасно як гарантія реальності права, інструмент підтримання правопорядку та елемент правової інфраструктури національної безпеки. Обґрунтовано необхідність подальшого вдосконалення змішаної моделі виконання рішень, уніфікації стандартів законності й підзвітності, розвитку цифровізації та впровадження людиноцентричної системи оцінювання ефективності виконання.