Зміна стратегій зайнятості сучасної української молоді: від мульти- до транспрофесіоналізму (соціологічний аналіз) - Калашнікова, Людмила Володимирівна (Академічні візії, 2026)
Стаття присвячена соціологічному аналізу трансформації стратегій зайнятості сучасної української молоді в умовах цифровізації ринку праці та воєнних викликів. Актуальність зумовлена переходом від мультипрофесіоналізму (набір ізольованих компетенцій із різних сфер) до транспрофесіоналізму (готовність виходити за межі власної професійної ідентичності й діяти у міжпрофесійному просторі) як умови адаптивності та конкурентоспроможності на ринку праці. Мета статті – соціологічний аналіз детермінант трансформації стратегій зайнятості молоді в умовах прекаризації ринку праці. Методологічну основу склали вторинний аналіз соціологічних даних (Future of Work 2030, серія досліджень CEDOS/UNDP «Вплив війни на молодь в Україні», Plan International Ukraine) за 2021–2025 рр., порівняльно-історичний і контент-аналіз, теоретичне моделювання. Розроблено порівняльно-типологічну матрицю чотирьох стратегій зайнятості – моно-, мульти-, інтер- та транспрофесіоналізму – за критеріями меж знань, типу мислення, цінності, переваг, ризиків і бар'єрів. Встановлено подвійну природу молодіжного транспрофесіоналізму: довоєнний запит на горизонтальну мобільність мав ціннісний характер, тоді як воєнний період актуалізував вимушений, реактивний вимір, пов'язаний із прекаризацією ринку праці та становищем вразливих груп населення. Зафіксовано зниження привабливості ІТ-сфери та підприємництва, зростання запиту на цифрову грамотність і стресостійкість, а також підтвердження логіки інтерпрофесіоналізму як проміжного щабля перепідготовки кадрів. Наукова новизна полягає у соціологічній інтерпретації емпіричних даних крізь призму теоретичних моделей транспрофесіоналізму та кар'єрної адаптації. Практичне значення визначається можливістю використання отриманих результатів для вдосконалення державної системи перепідготовки молоді та молодіжної політики.