Експериментальна перевірка ефективності моделі формування компетентності у розробці англомовних інформаційно-аналітичних документів у майбутніх магістрів в галузі "Національна безпека" - Гудзь, Ксенія Олександрівна (Академічні візії, 2026)
У статті представлено результати педагогічного експерименту, метою якого є спрямована перевірка ефективності авторської моделі формування у майбутніх магістрів в галузі "Національна безпека" компетентності у розробці англомовних інформаційно-аналітичних документів (ІАД). Методи дослідження охоплюють анкетування, тестування, аналіз продуктів діяльності, математично-статистичну обробку даних. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення рівня професійної підготовки фахівців у галузі національної безпеки, які, попри достатній загальний рівень володіння мовою, часто демонструють низьку спроможність до створення англомовних ІАД. Експериментальне дослідження було проведено у три етапи: підготовчо-організаційний, фаза реалізації (формувальний етап) та аналітично-підсумковий етап протягом 2023–2026 років. До експерименту було залучено 20 дорослих слухачів, розподілених на контрольну (КГ) та експериментальну (ЕГ) групи (по 10 осіб у кожній). Під час підготовчого етапу було проведено анкетування та тестування, які виявили переважно низький та недостатній рівні сформованості цільової компетентності в обох групах. На етапі реалізації КГ навчалася за традиційною програмою, тоді як в ЕГ впроваджувалася авторська модель. Оцінювання проводилося за чотирма критеріями: структурно-організаційна відповідність, лінгвістична відповідність, дотримання офіційного стилю та змістово-смислова наповненість. Результати післяекспериментального контролю продемонстрували суттєве зростання середнього бала в ЕГ, у той час як у КГ динаміка залишилася мінімальною. Для підтвердження достовірності результатів було застосовано непараметричний U-критерій Манна-Уїтні. Отримане емпіричне значення виявилося значно меншим за критичне, що дозволило відхилити гіпотезу дослідження та з високою достовірністю довести ефективність запропонованої моделі. Дослідження підтвердило, що авторський підхід, що синтезує компетентнісний, експерієнційний, синергетичний та андрагогічний підходи, статистично значуще перевершує традиційне навчання. На основі результатів експерименту було розроблено методику формування компетентності з розробки англомовних ІАД та запропоновано до застосування у ЗВО.