Розвиток аудіювання, говоріння, читання та письма у професійній іншомовній підготовці майбутніх фахівців гостинності та туризму - Жумбей, Маріанна Михайлівна; Апельт, Галина Василівна (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено проблему розвитку аудіювання, говоріння, читання та письма у професійній іншомовній підготовці майбутніх фахівців гостинності та туризму. Актуальність теми зумовлена тим, що професійна діяльність у готельно-ресторанній і туристичній сферах передбачає постійну іншомовну взаємодію з клієнтами, партнерами, колегами та представниками різних культур. Водночас у практиці іншомовної підготовки окремі види мовленнєвої діяльності нерідко розвиваються розрізнено, а професійний компонент може зводитися лише до тематичного наповнення курсу, без достатнього наближення навчальних завдань до реальних сервісних ситуацій. Метою статті є обґрунтування педагогічних орієнтирів інтегрованого розвитку аудіювання, говоріння, читання та письма у професійній іншомовній підготовці майбутніх фахівців гостинності й туризму, а також розроблення практичних вправ, наближених до типових ситуацій сервісної взаємодії. Для досягнення цієї мети використано комплекс теоретичних методів дослідження: аналіз нормативних документів і наукових джерел, узагальнення українських і зарубіжних підходів до професійно-орієнтованого навчання іноземної мови, систематизацію педагогічних умов розвитку мовленнєвих навичок, порівняльно-зіставний аналіз методичних рішень, а також моделювання практичних вправ для навчального процесу. У результаті дослідження визначено, що ефективна іншомовна підготовка майбутніх фахівців гостинності та туризму має ґрунтуватися на професійній спрямованості змісту, комунікативній організації навчання, інтеграції різних видів мовленнєвої діяльності, міжкультурній чутливості і методично-виваженому використанні цифрових ресурсів. Обґрунтовано, що аудіювання має розвиватися як здатність зрозуміти запит, скаргу або уточнення клієнта й перейти до подальшої професійної дії. Говоріння розглянуто як уміння підтримувати діалог, уточнювати інформацію, врегульовувати складні ситуації та зберігати ввічливий сервісний тон. Читання подано як інструмент професійного аналізу службових інструкцій, відгуків, маршрутів, правил, меню та цифрових повідомлень. Письмо осмислено як створення доречних професійних текстів: електронних листів, відповідей на скарги, нотаток щодо бронювання, коротких звітів і службових повідомлень. Практичне значення статті полягає у запропонованій системі професійно-орієнтованих вправ, серед яких «Шумний дзвінок гостя», «Три хвилини для врегулювання сервісної ситуації», «Відгук як діагноз сервісу», «Лист після складної ситуації», «Один гість – чотири навички» і «Непряма скарга гостя». Ці вправи дають змогу поєднати аудіювання, говоріння, читання та письмо в єдиному циклі професійної дії й наблизити навчання іноземної мови до реальних умов майбутньої діяльності студентів. Результати дослідження можуть бути корисними для викладачів іноземних мов у закладах вищої освіти, розробників освітніх програм зі спеціальностей «Готельно-ресторанна справа» і «Туризм», методистів, авторів навчальних посібників, а також для науковців, які досліджують професійно-орієнтовану іншомовну підготовку та формування комунікативної компетентності майбутніх фахівців сервісної сфери.