Циркулярна економіка в агропродовольчих системах: механізми переробки, повторного використання ресурсів і скорочення харчових відходів - Перегуда, Юлія Андріївна; Бобик, Сергій Михайлович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено циркулярні механізми в агропродовольчих системах із позиції збереження ресурсної цінності біомаси та побічних потоків. Мета роботи – сформувати аналітичну рамку, придатну для первинної діагностики втрат, повторного використання, повернення поживних речовин і використання залишкової біомаси для виробництва енергії. Методологічну основу склали критичний огляд наукової літератури, систематизація механізмів циркулярної біоекономіки та вторинний аналіз статистичних й інституційних матеріалів ЄС. Для емпіричної ілюстрації використано дані Eurostat, European Environment Agency, Bio-based Industries Consortium, Gas Infrastructure Europe та European Biogas Association. У 2024 р. вторинні матеріали забезпечували 12,2% загального використання матеріалів у ЄС, а показник для біомаси становив близько 10%. У сфері харчових відходів роздільним збиранням було охоплено 15,1 млн т із розрахункового потенціалу 60,0 млн т у ЄС27+, тому невилучений ресурс оцінено у 44,9 млн т. Кількість біометанових установок у Європі зросла з 483 у 2018 р. до 1678 у червні 2025 р. Ці дані показують, що доступність біологічної сировини ще не забезпечує її повернення до господарського обігу: потрібні окреме збирання, контроль якості, логістика та стабільний попит на кінцевий продукт. Для ринку кормовиробництва особливе значення має залучення безпечних побічних продуктів харчового й аграрного перероблення. Такі потоки можуть заміщувати частину первинної кормової сировини після підтвердження поживної цінності, однорідності партій і простежуваності. Запропонована індикаторна матриця пов'язує кожний спосіб використання потоку з вимірюваним результатом і документами, які його підтверджують. Внесок роботи має методичний характер. Матриця може слугувати основою для подальшої операціоналізації на українських даних, однак наведені європейські показники не характеризують фактичний стан циркулярності в Україні.