Міжнародний досвід розвитку ринку консалтингових послуг в умовах невизначеності - Чернега, Інна Іванівна; Непочатенко, Олександр Анатолійович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено міжнародний досвід розвитку ринку консалтингових послуг в умовах економічної, політичної та технологічної невизначеності. Обґрунтовано роль консалтингового сектору як важливого елемента сучасної економіки знань, що забезпечує підвищення конкурентоспроможності підприємств, розвиток інноваційної діяльності, цифрову трансформацію бізнесу та адаптацію до глобальних викликів. Проаналізовано сучасні тенденції функціонування світового ринку консалтингових послуг, визначено ключові фактори його розвитку та особливості трансформації під впливом пандемії COVID-19, геополітичної нестабільності, цифровізації та поширення технологій штучного інтелекту. Особливу увагу приділено аналізу досвіду США, Великої Британії, Німеччини, Польщі та країн Азійсько-Тихоокеанського регіону щодо розвитку консалтингової діяльності, підтримки інноваційного підприємництва та формування ефективної екосистеми професійних послуг. Визначено перспективні напрями адаптації міжнародного досвіду до українських умов з урахуванням євроінтеграційних процесів, післявоєнного відновлення економіки та цифрової трансформації бізнесу. Запропоновано авторський підхід до формування стратегічних напрямів розвитку ринку консалтингових послуг України на основі кращих міжнародних практик.