Інструменти захисту незалежності прокурора: національна практика розгляду повідомлень про незалежність прокурора - Берднік, Інна Володимирівна (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено національні правові механізми забезпечення незалежності прокурора як однієї з фундаментальних гарантій ефективного функціонування прокуратури та реалізації принципу верховенства права. Особливу увагу приділено дослідженню механізму розгляду повідомлень про загрозу незалежності прокурора, діяльності Ради прокурорів України та аналізу її правозастосовної практики. Метою дослідження є аналіз національних інструментів забезпечення незалежності прокурора, визначення їх правової природи, дослідження практики застосування механізму захисту незалежності прокурорів, а також формулювання авторських підходів до розмежування понять «вплив», «тиск» і «втручання» у професійну діяльність прокурора. Для досягнення поставленої мети використано комплекс загальнонаукових і спеціально-юридичних методів дослідження: діалектичний, формально-юридичний метод, порівняльно-правовий метод, системно-структурний методи, а також метод узагальнення судової та дисциплінарної практики. Результати дослідження свідчать, що незалежність прокурора має комплексний характер і забезпечується системою взаємопов'язаних правових, організаційних, процесуальних, матеріальних та інституційних гарантій. Висновки підтверджують, що ефективність механізму забезпечення незалежності прокурора залежить не лише від законодавчого закріплення відповідних гарантій, а й від формування сталої правозастосовної практики, заснованої на єдиних критеріях оцінки фактів незаконного впливу, тиску та втручання.