Формування професійного етикету майбутніх юристів у процесі професійної підготовки - Криштанович, Мирослав Франкович; Стоділко, Данило-Михайло Юрійович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено актуальні питання формування професійного етикету майбутніх юристів у процесі професійної підготовки в закладах вищої освіти. Обґрунтовано, що професійний етикет є невід'ємною складовою професійної компетентності правника, визначає рівень його професійної культури, комунікативної готовності, моральної відповідальності та здатності здійснювати правничу діяльність відповідно до принципів верховенства права, законності, справедливості й академічної доброчесності. Наголошено, що сучасні умови розвитку юридичної освіти, цифровізація освітнього процесу, інтеграція України до європейського освітнього простору та зростання вимог до професійної діяльності юристів актуалізують необхідність удосконалення змісту, форм і методів формування професійного етикету майбутніх фахівців. Розкрито сутність поняття «професійний етикет майбутнього юриста» як інтегративної характеристики особистості, що охоплює систему професійних цінностей, морально-етичних норм, правил ділової комунікації, культури мовлення, поведінки, професійної відповідальності та навичок ефективної взаємодії з клієнтами, колегами, представниками державних органів і громадськістю. Визначено основні складові процесу формування професійного етикету: мотиваційно-ціннісну, когнітивну, діяльнісно-комунікативну та рефлексивну. Обґрунтовано доцільність використання компетентнісного, аксіологічного, особистісно орієнтованого та практико-орієнтованого підходів до професійної підготовки майбутніх юристів. Підкреслено значення інтерактивних методів навчання, моделювання професійних ситуацій, аналізу юридичних кейсів, тренінгів із професійної комунікації, судових дебатів, рольових ігор, проходження практики та використання цифрових освітніх технологій для розвитку професійної етики й етикету. Зроблено висновок, що цілеспрямоване формування професійного етикету майбутніх юристів забезпечує підвищення якості професійної підготовки, розвиток професійної культури, комунікативної компетентності, відповідальності, готовності до ефективної правничої діяльності та зміцнення довіри суспільства до юридичної професії. Перспективи подальших досліджень пов'язані з розробленням педагогічної моделі формування професійного етикету майбутніх юристів із використанням сучасних цифрових технологій та інноваційних освітніх практик.