Забезпечення якості та стабільності результатів навчання у короткотривалих освітніх проєктах - Станішовський, Артур Степанович (Академічні візії, 2026)
У статті ми розглянули надійність результатів навчання як об’єкт управління в коротких освітніх проєктах. Такі проєкти проходять в умовах дефіциту часу, високої інтенсивності та підвищених вимог до практичних навичок студентів. Ми запропонували підхід, який об'єднує циклічне навчання, формувальне оцінювання та регулярний моніторинг. Це дозволяє вчасно виявляти та виправляти помилки у підготовці. Методологія роботи спирається на аналіз праць з управління освітніми проєктами, педагогічного проєктування та оцінювання якості освіти. Емпіричні дані ми зібрали під час педагогічного експерименту з військово-прикладної підготовки студентів у 2025–2026 навчальному році. Для перевірки результатів застосували спостереження, тестування, порівняльний аналіз та методи математичної статистики. Наші дані показують, що традиційні оцінки не відображають, чи залишаться навички стійкими після завершення військово-прикладної підготовки. Для коротких проєктів важливі не лише поточні бали, а й здатність студентів пам'ятати матеріал та повторювати дії на практиці. Ми виділили чотири компоненти надійності навчання. Це збереження результатів, стабільність дій, перенесення знань на нові завдання та адаптація до змінних умов. Експеримент підтвердив, що циклічні заняття, формувальне оцінювання та постійний моніторинг суттєво покращують ці показники. Наукова новизна роботи полягає в тому, що ми теоретично обґрунтували надійність результатів навчання як об’єкт управління в коротких проєктах. Також ми розробили концептуальні основи для такого управління. Воно базується на постійному моніторингу, формувальному оцінюванні та циклічній організації всього освітнього процесу. Практичне значення роботи полягає в тому, що розроблену методику можна використовувати для моделювання та впровадження коротких освітніх проєктів в університетах. Наш підхід допомагає покращити моніторинг результатів навчання та суттєво підвищити якість військово-прикладної підготовки в умовах обмеженого часу.