Інституційні моделі грантової підтримки малого та середнього бізнесу в країнах ЄС та напрями їх адаптації в Україні - Красносельський, Віталій Олегович (Академічні візії, 2026)
У статті обґрунтовано інституційну модель адаптації європейських практик грантової підтримки малого та середнього бізнесу в умовах України. Актуальність дослідження зумовлена тим, що після 2022 р. грантова підтримка українських МСП виконує не тільки розвиткову, а й компенсаційно-відновлювальну функцію: вона підтримує операційну безперервність, зайнятість, релокацію, відновлення активів, цифровізацію та вихід на нові ринки. У країнах Європейського Союзу грантові інструменти переважно інтегровані в модернізаційну логіку: інновації, цифровий і зелений перехід, інтернаціоналізацію, підвищення продуктивності та масштабування підприємств. Методологічну основу становлять системний, інституційний, структурно-функціональний, порівняльний, кейсовий і логіко-аналітичний підходи. Емпіричну базу сформовано за матеріалами Європейської комісії, Eurostat, Annual Report on European SMEs 2024/2025, ПРООН, Світового банку, НБУ, ОЕСР, EU4Business, Міністерства економіки України, PARP, Estonian Business and Innovation Agency, Enterprise Ireland та Local Enterprise Office. Показано, що в довоєнній структурі України МСП формували майже всю підприємницьку базу, забезпечували 74% робочих місць і 64% валової доданої вартості, але після повномасштабного вторгнення сектор перейшов до моделі адаптації, часткового відновлення та збереження життєздатності. У ЄС МСП зберігають стабільну структурну роль: у 2023 р. вони становили 99,8% підприємств ділової економіки, забезпечували 63,5% зайнятості та 51,4% валової доданої вартості. У статті порівняно три інституційні моделі підтримки: польську програмно-агенційну, естонську цифрово-ваучерну та ірландську мережево-локальну. Запропоновано комбіновану модель для України, що поєднує регулярний календар програм, цифрове вікно доступу, інституційне посередництво, ваучерні інструменти швидкої модернізації, локальний консультаційний супровід і післяпроєктний моніторинг. Практичне значення результатів полягає у можливості використання цієї рамки для вдосконалення державних, європейських, міжнародно-донорських і локально-партнерських програм підтримки МСП в Україні.