Теоретичні засади інтеграції сучасних фітнес-технологій у систему підготовки спортсменів, які спеціалізуються у панкратіоні - Мосейчук, Юрій Юрійович; Чередніченко, Сергій Вікторович; Філімонов, Ігор Васильович (Академічні візії, 2026)
Підвищення рівня спортивної майстерності панкратіоністів потребує впровадження інноваційних підходів до організації навчально-тренувального процесу, зокрема інтеграції сучасних фітнес-технологій, здатних комплексно впливати на фізичну, функціональну та координаційну підготовленість спортсменів. Мета дослідження – теоретично обґрунтувати засади інтеграції сучасних фітнес-технологій у систему підготовки спортсменів, які спеціалізуються у панкратіоні, та розробити концептуальну модель їх використання в навчально-тренувальному процесі. Методи. Застосовано аналіз, синтез, порівняння, узагальнення та систематизацію наукової літератури, а також метод теоретичного моделювання. Інформаційну базу становили сучасні вітчизняні та зарубіжні наукові публікації, присвячені спортивній підготовці в єдиноборствах, функціональному тренінгу та сучасним фітнес-технологіям. Результати. На основі аналізу літературних джерел визначено основні напрями використання сучасних фітнес-технологій у підготовці панкратіоністів і встановлено недостатній рівень наукового обґрунтування їх комплексної інтеграції у систему спортивного тренування. Теоретично обґрунтовано концептуальну модель, яка базується на взаємодії трьох взаємодоповнювальних компонентів: функціонального, координаційного та відновлювального тренінгу. Визначено їх мету, зміст, місце у структурі навчально-тренувального заняття та очікувані педагогічні ефекти. Обґрунтовано доцільність використання функціонального тренінгу, TRX, Core training, Тай-Бо, степ-аеробіки, танцювальної аеробіки, BOSU, пілатесу, йоги та інших сучасних засобів фітнесу для розвитку спеціальної сили, швидкісно-силових якостей, координаційних здібностей, постурального контролю, функціональної витривалості та оптимізації процесів відновлення спортсменів. Наукова новизна полягає у теоретичному обґрунтуванні концептуальної моделі інтеграції сучасних фітнес-технологій у систему підготовки спортсменів, які спеціалізуються у панкратіоні, на основі комплексного поєднання функціонального, координаційного та відновлювального тренінгу. Практичне значення полягає у можливості використання запропонованої моделі під час розроблення інноваційних програм спортивної підготовки спортсменів різного віку та кваліфікації, а також у діяльності тренерів і викладачів закладів вищої освіти фізкультурно-спортивного профілю.