Способи зміни об'єкта кримінально-правової охорони при колабораційній діяльності - Воробей, П.А.; Драган, О.В.; Форостяний, А.В. (Академічні візії, 2026)
У статті аналізуються питання, пов'язані зі способами зміни об'єкта кримінально-правової охорони при колабораційній діяльності. Приділяється увага специфічній зміні суспільних відносин, які характеризуються не лише відповідним впливом суб'єкта відносини, але й зміною цих відносин об'єктивними причинами. З'ясування цих питань дасть можливість об'єктивно та кваліфіковано встановити умови та способи зміни об'єкта кримінально-правової охорони, що є підставою прийняти правильне рішення при кваліфікації вчиненого кримінального правопорушення. Акцентується увага на тому, що всі види кримінально-правової дії на суб'єкта суспільних відносин поділяються на дві групи, які характеризуються фізичним і психічним впливом. Вказується на тому, що колабораційна діяльність містить в собі велику кількість способів її вчинення, і ці способи зміни об'єкта кримінально-правової охорони є різними. При цьому один і той же вид кримінально-протиправної дії у багатьох випадках змінює значну кількість суспільних відносин. Наголошується на тому, що неправильно визначений об'єкт кримінально-правової охорони впливає на кваліфікацію, оскільки вона не враховує спрямованості дії винуватої особи на конкретний об'єкт. Підкреслюється, що за певних обставин діяння, спрямоване на один об'єкт, заподіює шкоду іншим сферам суспільних відносин, а тому така обставина може суттєво впливати на кваліфікацію діяння. Зазначається, що при вчиненні колабораційної діяльності шляхом психологічного впливу на особу таке діяння може впливати і на інших осіб, оскільки кримінально-протиправний вплив не обмежується лише цією особою. Головна мета винуватої особи полягає у зміні суспільних відносин для досягнення її особистої мети. Її реалізація може бути досягнута відповідним впливом на будь-якого члена суспільства. Підкреслюється, що в деяких випадках така мета носить конкретизований характер, наприклад, коли колаборант передає матеріальні ресурси незаконним збройним чи воєнізованим формуванням, створеним на тимчасово окупованій території. Пошкодження значної частини суспільних відносин полягає у розриві суб'єктом відносин суспільного зв'язку, що становить її зміст. Зміна суспільних відносин пояснюється різноманітністю суспільного життя і діалектикою його розвитку. Наголошується на тому, що вчинення кримінального правопорушення способом розриву суспільного зв'язку показує, що об'єктом кримінально-правової охорони є суспільні відносини, а не будь-які речі, предмети чи люди.