ВПЛИВ ТРЕНУВАЛЬНИХ ЗАНЯТЬ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ СПРЯМОВАНОСТІ НА ПРОЯВИ МАЙСТЕРНОСТІ СПОРТСМЕНІВ-ТАНЦЮРИСТІВ ЛАТИНОАМЕРИКАНСЬКОЇ ПРОГРАМИ - Соронович, Ігор; Галай, Ярослав (Академічні візії, 2025)
Високий рівень престижності міжнародних турнірів зі спортивного танцю, специфічна структура функціонального забезпечення спеціальної працездатності та значний ступінь фізіологічного напруження змагальної діяльності зумовлюють необхідність пошуку нових шляхів удосконалення спеціальної майстерності спортсменів, насамперед шляхом оптимізації функціональної підтримки їхньої змагальної діяльності. Особливої актуальності ця проблема набуває у латиноамериканській програмі, де змагальна діяльність характеризується високою варіативністю темпу, ритму, координаційної структури рухів та інтенсивності фізичного навантаження, що висуває підвищені вимоги до функціонального забезпечення спеціальної працездатності. Водночас режими тренувальних навантажень, спрямовані на розвиток кінетики кардіореспіраторної системи та вдосконалення механізмів енергозабезпечення відповідно до специфіки змагальної діяльності, залишаються недостатньо науково обґрунтованими. У зв'язку з цим розроблено систему програмування спеціальної фізичної підготовки, яка включає вісім моделей тренувальних режимів функціональної спрямованості, інтегрованих у два взаємопов'язані модулі. Встановлено, що застосування запрограмованих режимів тренувальних навантажень забезпечило достовірне підвищення показників змагальної майстерності спортсменів основної групи порівняно з контрольною. Виявлено оптимізацію функціонального забезпечення спеціальної працездатності, що проявилася економізацією енергозабезпечення під час виконання півфінальної програми та підвищенням реалізації гліколітичного потенціалу у фіналі. Отримані результати свідчать про більш раціональний розподіл функціональних резервів відповідно до структури та динаміки змагальної діяльності. Впровадження спеціальних режимів тренувальних навантажень створило передумови для більш ефективної реалізації змагальної майстерності спортсменів-танцюристів.