ІТ як засіб диференціації та індивідуалізації навчання майбутніх учителів математики - Смірнова, Анастасія Романівна (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено комплексний теоретико-аналітичний розгляд дидактичного потенціалу інформаційних технологій як засобу диференціації та індивідуалізації навчання у процесі професійної підготовки майбутніх учителів математики. Метою дослідження є аналіз функціональних можливостей цифрових інструментів у контексті проєктування варіативних освітніх траєкторій та обґрунтування їх ролі у трансформації освітнього процесу. Методологічну основу становить якісний теоретико-аналітичний підхід, що передбачає застосування методів аналізу, синтезу, систематизації та узагальнення наукових джерел, порівняльного аналізу підходів до диференційованого, персоналізованого та адаптивного навчання, а також контент-аналізу рамкових документів цифрової освіти (DigCompEdu, ICT CFT). У межах дослідження уточнено зміст понять «диференціація» та «індивідуалізація» навчання, які розглядаються відповідно як проєктування варіативних параметрів освітнього процесу для типологічних груп студентів та як формування персоналізованої освітньої траєкторії на основі діагностичних даних і навчальної динаміки. Встановлено, що сучасні інформаційні технології забезпечують інтеграцію різних форм репрезентації математичного знання, створюють умови для організації комп'ютерного експерименту та сприяють переходу від репродуктивних форм діяльності до дослідницьких і проєктувальних. Обґрунтовано, що диференціація та індивідуалізація навчання реалізуються через комплекс взаємопов'язаних стратегій, зокрема діагностично-аналітичної, адаптивної маршрутизації, мультимодальної репрезентації, організації спільної діяльності та формувального оцінювання. Систематизовано дидактичний потенціал цифрових платформ (GeoGebra Classroom, Moodle, H5P, CoCalc, Wolfram|Alpha / Wolfram Language) та визначено їх функціональну роль у побудові цілісного цифрового освітнього середовища. Доведено, що ефективність використання інформаційних технологій у підготовці майбутніх учителів математики зумовлюється не окремими інструментами, а їх інтеграцією у педагогічно обґрунтовану систему, яка забезпечує адаптивність освітнього процесу. Наукова новизна дослідження полягає у систематизації сучасних підходів до використання інформаційних технологій як інтегративного механізму диференціації та індивідуалізації навчання, уточненні їх функцій у формуванні індивідуальних освітніх траєкторій та встановленні взаємозв'язку між цифровою компетентністю та здатністю до проєктування адаптивного навчального середовища. Практичне значення результатів полягає у можливості їх використання для вдосконалення освітніх програм, розроблення методичного забезпечення та підвищення ефективності впровадження цифрових технологій у педагогічну практику. Визначено обмеження дослідження, пов'язані з його теоретичним характером, варіативністю цифрової інфраструктури та необхідністю подальшої емпіричної верифікації запропонованих положень.