ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ ЗМІНАМИ В ПРОЦЕСІ СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВА - Сабецька, Тетяна Ігорівна (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено особливості управління змінами в процесі стратегічного розвитку підприємства за динамічного зовнішнього середовища, цифрової трансформації економіки та зростання рівня невизначеності. Обґрунтовано сутність понять «зміни на підприємстві» та «управління змінами», визначено їх місце у системі сучасного стратегічного менеджменту. Доведено, що ефективне управління змінами є необхідною передумовою забезпечення довгострокової конкурентоспроможності, адаптивності та організаційної стійкості підприємства. Запропоновано логічно послідовний підхід до реалізації стратегічних змін, який охоплює п'ять взаємопов'язаних етапів: переорієнтацію стратегічного розвитку на адаптивну модель управління, трансформацію бізнес-моделі, комплексну цифрову трансформацію системи управління, розвиток людського капіталу та формування системи безперервного стратегічного оновлення. Розкрито особливості кожної з визначених змін, їх взаємозв'язок та вплив на підвищення ефективності стратегічного розвитку підприємства. Обґрунтовано, що комплексне управління змінами сприяє своєчасному реагуванню на зовнішні виклики, мінімізації ризиків, формуванню нових конкурентних переваг та забезпеченню сталого розвитку підприємства у довгостроковій перспективі.