Інтегральне оцінювання психофізіологічних функцій гандболісток високої кваліфікації у процесі спеціалізованої підготовки - Тищенко, Денис Григорович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено динаміку психофізіологічних функцій гандболісток високої кваліфікації під впливом експериментальної програми підготовки. Актуальність дослідження зумовлена значенням сенсомоторних і когнітивно-сенсомоторних функцій у забезпеченні ефективності змагальної діяльності в гандболі, що характеризується дефіцитом часу, високим інформаційним навантаженням та необхідністю швидкого прийняття рішень. Мета дослідження – визначити вплив експериментальної програми підготовки на рівень прояву психофізіологічних функцій гандболісток високої кваліфікації. Застосовано аналіз і узагальнення науково-методичної літератури, педагогічне спостереження, педагогічний експеримент, педагогічне тестування та методи математичної статистики. Оцінювання здійснювали за комплексом тестів, спрямованих на визначення сенсомоторної реактивності й диференціації, просторово-цільової координації, функціонально-рухової інтеграції, інгібіторного контролю, інтерактивної сенсомоторної координації, візуомоторної точності та виконавчого когнітивного контролю. За результатами повторного тестування встановлено статистично значущі переваги експериментальної групи за всіма досліджуваними показниками психофізіологічних функцій. Найбільш виражені позитивні зміни відзначено у сенсомоторному реагуванні, візуомоторній координації та функціях, пов'язаних із вибором, контролем і реалізацією рухової відповіді. Високого рівня інтегрального індексу психофізіологічних функцій досягли 81 % гандболісток експериментальної групи порівняно з 6 % спортсменок контрольної групи (φ*=4,923; p<0,01). Отримані результати засвідчили, що цілеспрямоване включення до підготовки вправ, побудованих на принципах сенсомоторної та візуомоторної взаємодії, сприяє комплексному вдосконаленню психофізіологічних функцій гандболісток високої кваліфікації та підвищує ефективність їх узгодженого прояву в умовах рухової діяльності.