Педагогічний потенціал авторських технологій декоративного розпису Дарії Вишняк у професійній підготовці майбутніх дизайнерів : STEAM-інтеграція, параметричне моделювання та збереження культурної автентичності - Філатова, Наталія (Академічні візії, 2026)
У статті теоретично обґрунтовано педагогічний потенціал авторських технологій декоративного орнаментального розпису Дарії Вишняк для професійної підготовки майбутніх дизайнерів і розроблено концептуальну модель їх інтеграції у мистецько-дизайнерську освіту. Джерельну основу становлять опис методології нанесення декоративного розпису на гнучкі текстильні та синтетичні поверхні, документальне підтвердження подання попередньої патентної заявки до USPTO, а також три одноосібні публікації Дарії Вишняк, присвячені цифровій автентичності петриківського стилю, STEAM-інтеграції та параметричним орнаментам і багатомовній цифровій репрезентації мистецьких виробів. Методологія дослідження поєднує документальний і якісний контент-аналіз, порівняльний аналіз змісту технології, порівняльний аналіз із сучасними підходами до STEAM-, проєктного, студійного та матеріально орієнтованого навчання, а також концептуальний синтез. Запропоновано п'ятикомпонентну педагогічну модель, що охоплює культурно-мотиваційний, матеріально-технологічний, аналітико-параметричний, цифрово-проєктний і рефлексивно-оцінювальний компоненти. Обґрунтовано шестистадійну дидактичну послідовність від аналізу культурного коду й матеріалу до створення авторського виробу, цифрової варіації орнаменту, документування процесу та оцінювання автентичності й технічної якості. Наукова новизна полягає у перетворенні авторської мистецько-технологічної методології з об'єкта професійної практики на структурований педагогічний ресурс, у якому ручна техніка, матеріалознавство, алгоритмічне мислення, цифрове моделювання та робота з культурною спадщиною поєднані в єдиному навчальному циклі.