Принципи права соціального забезпечення як основа правового регулювання соціальних прав - Ілечко, М.І.; Пришляк, О.В.; Павлюк, Я.М.; Остапенко, Л.О. (Академічні візії, 2026)
Вступ. Питання визначення та обґрунтування принципів права соціального забезпечення дуже важливе зараз, коли держава змінює свою соціальну політику і потрібен ефективний механізм захисту соціальних прав громадян. Ці принципи є основою для формування законів про соціальне забезпечення, вони визначають, як працює система соціального захисту, і є важливими для поліпшення законодавства та його застосування. Вони показують, що саме вони забезпечують єдність правового регулювання та зв'язок між політикою держави та потребами людей. У наукових працях питання цих принципів вже розглядалось. І. М. Сирота зробив великий внесок у їх систематизацію, визначивши їх як основу правового регулювання та створивши їх структуровану систему. Інші автори розглядали їх як офіційні положення, що визначають напрями розвитку цієї галузі та впливають на застосування законів. Останніми роками дослідники зосереджуються на розрізненні загальних, конституційних та галузевих принципів та їх відповідності міжнародним стандартам. Незважаючи на багато публікацій, деякі питання залишаються відкритими. Досі немає єдиного документа, який би чітко визначав ці принципи, що ускладнює їх застосування на практиці. Також недостатньо досліджено, як різні принципи взаємодіють між собою та яку роль вони відіграють у створенні сучасної системи соціального забезпечення та узгодженні українських законів зі стандартами ЄС. Метою цієї статті є глибоке дослідження принципів права соціального забезпечення, аналіз їх змісту, класифікації та ролі у правовому регулюванні, а також визначення проблем та перспектив їх розвитку.