Інноваційні методи формування академічної письмової компетентності аспірантів у курсі «Українська мова в академічному письмі та науковій комунікації» - Крупеньова, Тетяна Іванівна; Хижняк, Ірина Анатоліївна (Академічні візії, 2026)
Метою статті є обґрунтування та розроблення компетентнісно орієнтованої методичної моделі навчання академічного письма аспірантів у межах курсу «Українська мова в академічному письмі та науковій комунікації» як складника системи підготовки докторів філософії. Теоретико-методологічну основу становлять компетентнісний, текстоцентричний, жанровий, діяльнісний та рефлексивний підходи; для опрацювання матеріалу застосовано аналіз і синтез наукових джерел, порівняння сучасних моделей навчання академічного письма, жанровий аналіз наукових текстів, моделювання змісту курсу та експертне методичне узагальнення. Джерельну базу сформовано з сучасних українських і зарубіжних наукових праць, нормативних документів та публікацій, присвячених аспірантській підготовці, академічній грамотності, жанровій педагогіці, письмовій комунікації й використанню генеративного штучного інтелекту в академічному письмі. Установлено, що результативність навчання аспірантів визначається не стільки засвоєнням сукупності мовних правил, скільки сформованістю інтегрованої здатності продукувати, редагувати, аргументувати й презентувати науковий текст відповідно до його жанру, адресата, дисциплінарного контексту та етичних вимог. Розроблено структурно-методичну модель курсу, що охоплює чотири взаємопов'язані компоненти: мотиваційно-цільовий, змістово-жанровий, діяльнісно-практичний і рефлексивно-оцінювальний. До методичних інновацій віднесено жанрове моделювання, аналіз автентичних наукових текстів, письмові майстерні, поетапне створення тексту від тези до завершеної статті, взаємооцінювання за критеріями, портфоліо академічного письма, мікроредагування та рефлексивні практики. Окремим компонентом визначено критичну грамотність щодо генеративного штучного інтелекту: аспірант має вміти перевіряти створені інструментами ШІ твердження, джерела й мовні рішення та дотримуватися принципів академічної доброчесності. Наукова новизна полягає в системному поєднанні компетентнісної та жанрової моделей навчання українськомовного академічного письма на рівні докторської підготовки й у конкретизації комплексу навчальних дій, спрямованих на формування текстотвірної, аргументативної, редакторської, комунікативної та академічно-етичної компетентностей. Практичне значення полягає у можливості використання запропонованої моделі під час проєктування освітніх компонентів підготовки докторів філософії, укладання робочих програм, розроблення практичних занять, критеріїв оцінювання та індивідуальних завдань аспірантів.