Проєктування навчального модуля з методики алгоритмізації у професійній підготовці вчителя початкових класів - Василиків, Іван Богданович (Академічні візії, 2026)
У статті обґрунтовано зміст і логіку проєктування навчального модуля з методики алгоритмізації для професійної підготовки майбутніх учителів початкових класів. Актуальність дослідження визначається суперечністю між наявністю алгоритмічної змістової лінії в початковій освіті та недостатньою цілісністю університетської підготовки до її методичного забезпечення. Метою статті є розроблення структурно-функціональної моделі навчального модуля, у якій результати навчання, змістові блоки, професійно орієнтовані завдання, навчальні продукти та критерії оцінювання утворюють узгоджену систему. Методологію становлять компетентнісний, діяльнісний, конструктивістський і дизайн-орієнтований підходи. Використано аналіз нормативних документів і наукових джерел, концептуальне моделювання, педагогічне проєктування, структурно-логічний аналіз та експертно-аналітичне зіставлення складників модуля. Результатом дослідження є модуль обсягом три кредити ЄКТС, побудований за циклом «розпізнати алгоритмічну ідею — виконати й пояснити — трансформувати для дитини — спроєктувати навчальну ситуацію — апробувати — відрефлексувати». Модуль охоплює п'ять блоків: нормативно-концептуальний, предметно-алгоритмічний, методико-трансформаційний, цифрово-проєктувальний та рефлексивно-оцінювальний. Для кожного блоку визначено очікувані результати, види діяльності та матеріальний освітній продукт. Запропоновано матрицю професійних завдань, що забезпечує перехід студента від виконання готового алгоритму до самостійного конструювання системи завдань для 1–4 класів. Розроблено критеріальну рубрику оцінювання за чотирма параметрами: предметна коректність, вікова й методична доцільність, якість навчальної взаємодії та рефлексивне вдосконалення. Наукова новизна полягає в узгодженні змісту модуля не з переліком цифрових сервісів, а з повним циклом професійної дії вчителя. Практична цінність результатів полягає в можливості використання запропонованої моделі під час оновлення освітніх компонентів спеціальності 013 «Початкова освіта», організації мікровикладання та педагогічної практики.