Ефективність візуалізації пренатального морфогенезу печінки у медичній освіті - Чернікова, Галина Миколаївна (Академічні візії, 2026)
Стаття сфокусована на вивченні ефективності використання візуалізаційних технологій у якості педагогічного інструменту для покращення ефективності вивчення складних етапів пренатального морфогенезу печінки студентами медичних спеціальностей. Базою для вивчення стали 3D‑моделі, цифрові реконструкції, анімації, віртуальна реальність, цифрові атласи, гістологічні зображення. Вдалося обґрунтувати визначену педагогічну проблему: традиційні 2D‑зображення та словесні пояснення найчастіше не гарантують належного формування просторового мислення та інтеграції гістологічних і макроскопічних рівнів знань. Застосування квазіекспериментального дизайну з залученням контрольної та експериментальної груп надало змогу проаналізувати вплив тривимірних моделей і віртуальних середовищ на результати навчання, мотивацію та просторове розуміння у опануванні навчальних дисциплін гістології, цитології, ембріології і анатомії людини. Контрольна група використовувала у навчальному процесі традиційні лекції та атласи, тоді як у рамках експериментальної групи застосовувались 3D‑моделі, анімації і цифрові атласи як інноваційна педагогічна технологія. Оцінювання здійснювалося за трьома компонентами: знання (тести), просторове мислення (завдання на реконструкцію) та професійні компетентності (кейс‑завдання). Результати продемонстрували підвищення рівня просторового розуміння та готовності до клінічної інтерпретації ембріогенетичних процесів у рамках експериментальної групи. Додатково зосереджено увагу на дидактичних умовах та обмеженнях на шляху до ефективного впровадження візуалізаційних матеріалів у рамках освітнього процесу. Практичне значення статті полягає у формуванні методичних підходів для інтеграції цифрових візуалізацій у курси ембріології та анатомії з метою підвищення якості підготовки майбутніх лікарів.