Академічна доброчесність в умовах цифровізації освіти: нові виклики та механізми забезпечення - Крамаренко, Ірина Сергіївна; Мельниченко, Тетяна Євгеніївна; Клим, Мар'яна Ігорівна (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено проблему забезпечення академічної доброчесності в умовах цифрової трансформації освіти, зумовлену стрімким поширенням генеративного штучного інтелекту та необхідністю переосмислення традиційних підходів до організації освітнього процесу й оцінювання результатів навчання. Метою дослідження є теоретичне обґрунтування концептуального підходу до забезпечення академічної доброчесності в умовах цифрової трансформації освіти, систематизація сучасних викликів забезпечення академічної доброчесності та обґрунтування концептуального підходу до її забезпечення в умовах цифрової трансформації освіти. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові та спеціальні методи: аналіз, синтез, систематизація, узагальнення, порівняльний, системний, контент-аналіз і концептуальний аналіз наукових джерел, нормативно-правових актів та міжнародних рекомендацій. У результаті дослідження систематизовано основні виклики забезпечення академічної доброчесності в умовах цифрової трансформації освіти. Обґрунтовано концептуальний підхід до забезпечення академічної доброчесності, що інтегрує нормативно-правову, методично-дидактичну, технологічно-експертну та культурно-освітню складові. Наукова новизна полягає в теоретичному обґрунтуванні концептуального підходу до забезпечення академічної доброчесності в умовах цифрової трансформації освіти, який поєднує нормативно-правові, педагогічні, технологічні та культурно-освітні механізми в єдину систему підтримки академічної культури й відповідального використання генеративного штучного інтелекту. Практичне значення результатів дослідження полягає у можливості їх використання для вдосконалення внутрішніх систем забезпечення якості освіти, локального нормативного регулювання застосування генеративного штучного інтелекту, оновлення методик оцінювання результатів навчання та підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників.