Стан розвитку європейської ідентичності в середовищі українського студентства - Татарченко, Олександр Борисович (Академічні візії, 2026)
Метою дослідження статті є визначення психологічних особливостей розвитку європейської ідентичності українських студентів на основі емпіричного дослідження. Методи дослідження. Для проведення дослідження було розроблено авторську анкету «Стан розвитку європейської ідентичності українських студентів в умовах війни», для характеристики результатів анкетування та їх інтерпретації використовувався метод аналізу, для встановлення зав'язків між отриманими даними застосовувався діалектичний метод, для порівняння отриманих результатів використовувався метод узагальнення, для інтерпретації анкетних даних як цілісної системи, яка відображає європейський світогляд респондентів, застосовувався системно-структурний метод, формулювання висновків здійснювалося завдяки індуктивному методу. Основні результати. На основі емпіричного дослідження визначено стан розвитку європейської ідентичності в середовищі студентів Херсонського національного технічного університету. З'ясовано, що відчувають себе європейцями 62% опитаних здобувачів вищої освіти, вважають Україну приналежною до європейської цивілізації 87%, впевнені у тому, що Україна в сучасній російсько-українській війні захищає європейські цінності (82%) і майже всі думають, що українці цінують свободу більше ніж росіяни (98%). З'ясовано, що біля 90% студентів вважають, що більшість європейських країн підтримують Україну, проте недостатньо. Більшість респондентів вірять у вступ України в ЄС (70,90%) та вважають українську освітню галузь інтегрованою в освітній простір Європейського Союзу (60%). Більшість студентів поділяють такі європейські цінності, як: демократія, свобода, громадянське суспільство, вільне самовираження, толерантність, гендерна рівність, християнство, гуманізм, неприйняття корупції тощо. До того ж більшість студентів не тільки почуваються незламними (65%), але й займаються волонтерською діяльністю (60%). Наукова новизна. В науковий обіг уведено актуальні дані про вплив російсько-української війни на розвиток європейської ідентичності в середовищі українських студентів, визначено ставлення українських студентів до основних європейських цінностей, з'ясовано рівень їх участі у волонтерській діяльності та здатність триматися в умовах війни. Практичне значення. Результати дослідження можуть бути використані для проведення подальших емпіричних досліджень розвитку європейської ідентичності серед українських студентів, використані в роботі державних органів влади, освітніх установ, закладів культури, засобів масової інформації, роботі психологів тощо. На основі емпіричного дослідження зроблено висновок про те, що українські студенти мають розвинуту європейську ідентичність, рівень якої в умовах повномасштабної війни продовжує зростати.