Інтернаціоналізація вищої освіти України: стратегічні пріоритети інтеграції до Європейського простору вищої освіти - Лазуріна, Наталія Петрівна; Гайденко, Юлія Олексіївна; Носач, Ірина Володимирівна (Академічні візії, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена поглибленням інтеграції України до Європейського Союзу, розширенням участі закладів вищої освіти у міжнародному академічному співробітництві та необхідністю формування ефективних механізмів інтернаціоналізації відповідно до пріоритетів Європейського простору вищої освіти й Європейського дослідницького простору. За сучасних умов інтернаціоналізація розглядається не лише як інструмент розвитку академічної мобільності, а як комплексний напрям модернізації освітньої, наукової та управлінської діяльності університетів, що потребує системного стратегічного забезпечення. Метою статті є обґрунтування стратегій розвитку інтернаціоналізації вищої освіти України, орієнтованих на поглиблення інтеграції закладів вищої освіти до європейського науково-освітнього простору. У дослідженні використано методи теоретичного узагальнення, системного аналізу, порівняння, логічного узагальнення та систематизації наукових джерел. Інформаційну основу становили сучасні праці українських і зарубіжних дослідників, нормативно-правові документи та матеріали міжнародних освітніх програм і європейських університетських ініціатив. Досліджено сучасні підходи до інтернаціоналізації вищої освіти та особливості інтеграції українських закладів вищої освіти до європейського академічного простору. Проаналізовано участь університетів у програмах Erasmus+, Horizon Europe, Jean Monnet, університетських альянсах та інших міжнародних ініціативах. Систематизовано основні напрями реалізації стратегій інтернаціоналізації на інституційному рівні. Виявлено, що подальшу інтеграцію стримують недостатня інституційна координація міжнародної діяльності, обмеженість фінансових і кадрових ресурсів, нерівномірний розвиток міжнародного співробітництва між університетами, складність окремих адміністративних процедур та вплив воєнних викликів. Доведено, що підвищення результативності інтернаціоналізації пов'язане з інтеграцією міжнародної діяльності до стратегічного управління університетами, розвитком грантової спроможності, розширенням участі у європейських альянсах і дослідницьких консорціумах, удосконаленням діяльності міжнародних офісів та розвитком цифрових форматів академічної взаємодії. Встановлено, що ефективна інтернаціоналізація сприяє підвищенню якості освітнього процесу, розширенню міжнародної наукової співпраці, зміцненню інституційної спроможності університетів і посиленню конкурентоспроможності української вищої освіти в європейському академічному просторі. Перспективи подальших досліджень пов'язані з розробленням підходів до оцінювання результативності стратегій інтернаціоналізації, дослідженням моделей функціонування європейських університетських альянсів та аналізом впливу цифрової трансформації на розвиток міжнародної академічної співпраці.