Застосування аксіологічного підходу у професійній підготовці сучасного фахівця - Мукан, Наталія; Чубінська, Наталія; Наконечна, Соломія (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена дослідженню особливостей професійної підготовки сучасного фахівця в умовах університетської освіти. Виконано аналіз науково-педагогічної літератури з проблеми дослідження. Мета статті полягає в узагальненні результатів досліджень, присвячених студіюванню застосування аксіологічного підходу у професійній підготовці сучасного фахівця в умовах університетської освіти. Представлено трактування основних понять дослідження. Охарактеризовано компетентність як комбінацію та інтеграцію знань, умінь і навичок професійних цінностей і ставлення фахівця, що необхідні для повноцінної реалізації у професійному середовищі та забезпечення високої якості професійних послуг. Виокремлено та охарактеризовано основні функції педагогічної аксіології: змістотвірну оцінювальну, орієнтувальну, нормативну, регулювальну, контролювальну, а також цінності-цілі, цінності-знання, цінності-взаємини, цінності-уміння, цінності-засоби, цінності-якості. Визначено перспективи подальших наукових досліджень.