Проблеми навчання робототехніці, як одного з компонентів STEM-освіти - Кривонос, Олександр Миколайович (Академічні візії, 2023)
Наразі, на жаль, українська освітня система ще не має стандартизованого курсу з робототехніки. Однак, деякі школи та освітні заклади в Україні впроваджують вивчення робототехніки у формі додаткових занять або позашкільних гуртків. Для вивчення робототехніки в українських школах можуть використовуватися різні підходи. Наприклад, деякі школи організовують спеціальні гуртки з робототехніки, де учні мають можливість вчитися програмувати та будувати роботів за допомогою спеціальних наборів конструкторів. Ці гуртки можуть бути проведені як у школі, так і у позашкільних навчальних закладах або центрах розвитку. Введення робототехніки в навчальний план закладів середньої освіти потребує суттєвих змін у системі підготовки вчителів, які навчатимуть учнів робототехніці. Підготовка педагогів до навчання школярів робототехніки здійснюється як у рамках програм підготовки бакалаврів у педагогічних університетах, так і в рамках різних курсів підвищення кваліфікації. Різні країни здійснюють таку підготовку по-різному. В одних країнах підготовка вчителів робототехніки фінансується державою, в інших – за рахунок приватних ініціатив. Місією більшості зарубіжних освітніх організацій є використання мотиваційних ефектів робототехніки для активізації школярів та залучення їх до STEM-освіти. Багато виробничих компаній не тільки продають робототехнічне обладнання, а й готують методичні та навчальні матеріали для реалізації технології STEM-освіти, а також створюють електронні освітні ресурси, навчальні програми, онлайн-уроки, матеріали для оцінювання та багато іншого. Навчання педагогів та школярів, при цьому базується на устаткуванні, яке виробляють такі компанії.