Упровадження інформаційних технологій у бізнес - Лапін, Андрій Валерійович; Грінчук, Інна Олексіївна; Українець, Валентин Романович; Терещук, Володимир Ігорович (Академічні візії, 2023)
Упровадження інформаційних технологій у бізнес-процеси дає змогу власникам бізнесу швидше й точніше виконувати функціональні завдання, а також ефективніше вибудовувати технологічні процеси. Проведене дослідження дало чітке розуміння того, що використання цифрових технологій сприяє підвищенню ефективності бізнес-процесів та розв’язанню складних завдань, зокрема оптимізації використання людських ресурсів та вдосконаленню управління персоналом. У статті розглянуто переваги, етапи та напрями діджиталізації в управлінні бізнес-процесами. Окрему оцінку дано провідному тренду інформаційних технологій Індустрії 4.0, яку ще називають «Четвертою промисловою революцією». Трансформації в рамках Індустрії 4.0 приводять до повної автоматизації виробництва, коли керування всіма процесами здійснюється одночасно і з урахуванням мінливих зовнішніх умов. У ході дослідження було визначено основні складники Індустрії 4.0, однак детальну оцінку дано найбільш швидкозростаючим сегментам Індустрії 4.0: Інтернету речей та штучному інтелекту, які пропонують інтелектуальні рішення в різних економічних та соціальних сферах. Системний аналіз, проведений у ході дослідження, встановив, що трансформації в рамках Індустрії 4.0 сприяють підвищенню ступеня керованості бізнес-процесами, мінімізації участі людини та зниженню ризиків, пов’язаних з такою діяльністю. Безперечно, підприємства, які використовують новітні інформаційні технології у своїй діяльності, мають значний потенціал для успіху. Водночас дослідження показало, що стрімкі цифрові трансформації бізнес-процесів мають певні недоліки, загрози та ризики. Зокрема, складники Індустрії 4.0 можуть чинити тиск на соціум і спричиняти безробіття при наявному кадровому попиті на вузькоспеціалізованих ІТ-фахівців. Кіберзлочинність також є невід’ємним і постійним ризиком глобальних цифрових трансформацій.