Порівняння витрат та доходів від виробництва зерна та соняшнику на інноваційних засадах: аналіз ефективності - Димитров, Юрій Юрійович; Яценко, Євгеній Андрійович (Академічні візії, 2023)
Сільське господарство є основною галуззю національної економіки в усіх країнах незалежно від їхнього ступеня індустріально-економічного розвитку. Аграрний сектор створює передумови для забезпечення продовольчої безпеки, підвищення якості життя населення та реалізації ключових соціально-економічних завдань суспільства. Метою дослідження є вивчення можливостей впровадження інноваційних підходів при виробництві зерна та соняшнику, а саме їхнього впливу на розмір та структуру витрат й доходів. Під час дослідження було визначено та систематизовано основні інноваційні принципи та технології, на яких нині базується виробництво зерна та соняшнику в Україні. Було проведено аналіз структури витрат на виробництво озимої пшениці та насіння соняшнику у трьох провідних сільськогосподарських областях України (Миколаївська, Черкаська та Тернопільська), які активно використовують інноваційні технології у виробничому процесі. Визначено, що у структурі сукупних витрат виробництва рослинної продукції найбільшу питому вагу мають витрати на механізовані роботи та оренду обладнання. До них належать: використання сортів, які є стійкими до хворіб та відповідають ринковими потребами за якістю та врожайністю; правильна підготовка ґрунту; використання добрив з урахуванням потреб рослин та аналізу ґрунту; використання сучасних технологій; використання інтегрованого підходу до боротьби зі шкідниками та хворобами. Охарактеризовано такий показник, як маржа, що вказує на різницю між доходами, отриманими від вирощування культур на одному гектарі землі, та витратами, пов’язаними з їх виробництвом. Проаналізовано маржу з 1 га посівів соняшнику та озимої пшениці, по декільком областям України (Миколаївська, Черкаська та Тернопільська). Результати аналізу показали, що рентабельність вирощування соняшнику та озимої пшениці значно варіюється залежно від регіону. Важливо враховувати кліматичні та ґрунтові умови, а також динаміку цін на продукцію та витрати при плануванні вирощування рослинництва для досягнення найкращого економічного результату.