Інтердисциплінарний огляд феномену віртуальної комунікації - Бойко , Оксана Юріївна (Академічні візії, 2023)
В роботі досліджується віртуальне спілкування з точки зору різних наук та надається відповідне визначення феномену комп'ютерно-опосередкованої комунікації. Сформульовано загальні особливості віртуальної комунікації. Пояснено комунікативний аспект онлайн-спілкування. Доведено існування антропологічного аспекту онлайн-спілкування. Розкрито філософський аспект віртуальної комунікації. Пояснено психологічний аспект онлайн-комунікації. Порівняно поведінку чоловіків і жінок при віртуальному спілкуванні. Описано мовно-лінгвістичні особливості інтернет-комунікації. Представлено лінгвокультурологічний, лінгвокогнітивний, прагматичний, лінгвоекологічний, психолінгвістичний та семіотичний аспекти онлайн спілкування. Згадано техніки сугестивного впливу на користувачів інтернету. Висвітлено нормативний та ігровий аспекти віртуальної комунікації. Виявлено вплив спілкування в інтернеті на соціалізацію особистості. Оглянуто юридичну та економічну складову віртуального спілкування. Вказано значення комп'ютерного спілкування у педагогіці. Зроблено висновок про поліаспектність віртуальної комунікації та її значення у навчанні. Показані інші можливі аспекти онлайн-комунікації та перспективи подальших досліджень феномену комп’ютерно-опосередкованої комунікації.