Порівняльний аналіз організації управління підприємством в Україні та світі - Глівінська, Юлія Василівна (Академічні візії, 2023)
Ефективне управління підприємством є важливою передумовою успіху у будь-якому бізнесі, незалежно від його обсягу та сфери діяльності. Метою статті є дослідження систем та методик управління підприємствами в Україні та світі. Для реалізації цього завдання було застосовано наукові методи контент-аналізу, аналізу, синтезу, порівняння, системний метод. У результатах зазначено, що організація управління підприємствами в Україні і світі різниться значно і визначається місцевими культурними парадигмами управління. У сучасних європейських культурах робиться акцент на взаємодії з працівниками, яка націлена на максимальне врахування їхніх інтересів та виявляється у повазі до гідності людини. Також важливим є раціональне використання ресурсів та готовність до інновацій у технологічних та наукових сферах, що сприяє впровадженню новітніх менеджерських ідей та рішень, хоча і з певним запізненням, у діяльність організацій та підприємств в Україні. Американський досвід базується на гнучкому управлінні, оскільки американські підприємства часто мають рухливу ієрархічну структуру. До того ж, важливим фактором є корпоративна культура, хоча вияви цієї культури можуть бути несхожими в різних компаніях, однак загальним для них є демократичне середовище, в якому працівники можуть вільно висловлювати свої ідеї та думки. Водночас, азійський досвід управління підприємствами містить цінні підходи та практики, які можна використовувати в Україні для поліпшення управління підприємствами. Зокрема, українські підприємства можуть вивчити азійський досвід у створенні стратегій та планів розвитку на довгий термін. Азійські культури акцентують на спільноті та співпраці, тому важливим є підхід до створення командної робочої атмосфери та сприяння взаємодопомозі між співробітниками. Більшість азійських підприємств віддають перевагу довгостроковим стосункам у робочих колективах, з партнерами та клієнтами, що сприяє стабільності та довірі на ринку. У висновках наголошено на тому, що потреба у грамотному поєднанні світового досвіду із українськими реаліями стане важливим завданням для управлінців під час налагодження ефективної системи управління у найближчому майбутньому.