Розвиток електронної комерції та її вплив на цифрову економіку - Стендер, Світлана Василівна; Лисак, Оксана Іванівна; Лук'яненко, Наталія Едуардівна (Академічні візії, 2023)
Розвиток електронної комерції постійно відбувається та еволюціонує відповідно до змін у технологіях, звичках споживачів і законодавстві, активно впливаючи на цифрову економіку країн. Метою статті є дослідження розвитку електронної комерції у змінному економічному середовищі та оцінка її впливу на цифрову економіку. Для досягнення мети в процесі дослідження виконані наступні завдання: розглянуто сутність поняття «електронна комерція» та її основні типи; досліджено основні етапи розвитку електронної комерції; проведено аналіз динамічних показників електронної торгівлі у світі; досліджено виклики та тенденції подальшого розвитку електронної комерції у світі. Під час проведення дослідження були використані загальнонаукові методи пізнання, які включали критичний аналіз існуючої наукової літератури із запропонованої теми, упорядкування даних, пов’язаних із систематизацією етапів розвитку електронної комерції, а також встановлення причинно-наслідкових зв’язків – для виявлення викликів і тенденцій розвитку електронної комерції та її впливу на цифрову економіку. Визначено, що електронна комерція сьогодні стала стратегічно важливою для бізнесу та економіки загалом, прискорюючи цифрову трансформацію й забезпечуючи нові можливості для підприємств і споживачів. Дослідження визначає деякі з найпопулярніших типів електронної комерції, зокрема такі, як бізнес – бізнес (B2B), бізнес – споживач (B2C), споживач – споживач (C2C), споживач – бізнес (C2B), бізнес – адміністрація (B2A), споживач – адміністрація (C2A), які можуть взаємодіяти та комбінуватися залежно від конкретних бізнес-моделей і стратегій підприємств. Узагальнена періодизація розвитку електронної комерції та позначені події, що відбувалися. Детально розглянуто виклики, які стають перешкодами для подальшого розвитку електронної комерції та цифрової економіки, виокремлені основні тенденції, які позначають подальший вектор розвитку електронної комерції у світі. Визначено, що ці тенденції свідчать про постійну динаміку і розвиток електронної комерції, яка продовжує трансформувати спосіб, яким бізнеси та споживачі взаємодіють на світовому ринку.