Формування психолого-педагогічної компетентності HR-менеджерів в умовах корпоративного навчання: основні поняття та категорії дослідження - Fei, Gao (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена дослідженню формування психолого-педагогічної компетентності HR-менеджерів в умовах корпоративного навчання. Мета статті – дати визначення її основних понять і категорій. Висвітлено результати аналізу науково-педагогічної літератури, присвяченої досліджуваній проблемі. Визначено, що компетентність є базовою характеристикою, яка визначає здатність і готовність особистості вирішувати проблеми та завдання у повсякденному житті на основі практичного використання системи знань, а також життєвого досвіду. Професійна компетентність – це інтегральна характеристика менеджера, яка охоплює систему знань, умінь і навичок для їх практичного застосування, особистих і професійних цінностей та установок, які дозволяють йому вирішувати проблеми у професійному середовищі, що характеризується швидкістю змін і невизначеністю. Психолого-педагогічна компетентність HR-менеджера трактується як інтегративна ознака, яка включає знання та вміння в галузі психології та педагогіки, необхідні для організації неперервного розвитку та благополуччя працівників компанії, сприяє забезпеченню ефективності професійної діяльності в цілому та вирішенню складних завдань у нестандартних ситуаціях професійного середовища, а також нахилів, орієнтацій і стратегій розвитку власної загальної та професійної особистісної культури, поглиблення та накопичення досвіду у сфері управління персоналом. Термін «корпоративне навчання» означає діяльність компанії, спрямовану на організацію неперервного навчання її співробітників з метою оволодіння або поглиблення їхніх знань, формування, розвитку, вдосконалення професійних і ключових компетентностей, розкриття їхніх талантів, яка організовується відповідно зі стратегією розвитку компанії як організації, що навчається, з урахуванням потреб та інтересів персоналу.