Реалізація академічної мобільності студентів: методологічні підходи - Чубінська, Анастасія-Марія; Гучко, Віталій (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена висвітленню актуальної проблеми вищої освіти – академічної мобільності. Мета статті полягає у дослідженні методологічних підходів, покладених в основу реалізації академічної мобільності студентів. Виконано аналіз наукової літератури з проблеми дослідження. З’ясовано, що проблема академічної мобільної студентської молоді вивчається дослідниками, що є представниками різних галузей знань та з різних перспектив: роль академічної мобільності з перспективи державного управління, економіки, педагогіки, права, міжнародних відносин, філософії, психології; тенденції розвитку та реалізації академічної мобільності у міжнародному просторі вищої освіти; вітчизняний досвід реалізації академічної мобільності; теоретичні та методологічні основи проблеми дослідження тощо. На основі опрацювання науково-педагогічної літератури з проблеми дослідження, з’ясовано, що академічна мобільність як явище педагогічної дійсності розглядається з перспективи різних галузей наукового знання, а в його основу її реалізації покладено низку методологічних підходів. Сформовано висновок про те, що феномен академічної мобільності аналізують з політичної перспективи; економічної перспективи; соціальної перспективи; демографічної перспективи; педагогічної перспективи. Виокремлено, висвітлено та обґрунтовано методологічні підходи, покладені в основу реалізації академічної мобільності студентської молоді: системний, компетентнісний, особистісний, діяльнісний, ресурсний, середовищний.