Адміністративно-правове регулювання електронного врядування в Україні - Бортник, Надія Петрівна (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена дослідженню адміністративно-правового регулювання електронного врядування в України. Розглянуто основні нормативно-правові акти, що стали основою для формування і запровадження електронного врядування в нашій державі. Звернуто увагу на значну кількість законів та підзаконних нормативних актів, які регламентують окремі питання, пов’язані з упровадженням в Україні електронного урядування. Наголошено на тому, що питання запровадження електронного урядування знаходять своє відображення у законодавчих актах, що регламентують аспекти обігу інформації, тісно пов’язані з питаннями інформатизації, а в нинішній складний час – із забезпеченням національної безпеки та її складової – інформаційної безпеки. Окремо вказано на важливості адміністративно-правового регулювання діяльності органів публічної влади, як сфери запровадження електронного врядування. Акцентовано увагу на особливостях українського електронного урядування, що передусім полягає в його цілеспрямованій орієнтованості на надання населенню держави електронних послуг. Натомість, вказано на чинники, які стримують розвиток цієї сфери, зокрема, через невисокий рівень комп’ютеризації домогосподарств, нерівномірний та недостатній рівень проникнення Інтернету в Україні, недостатній рівень комп’ютерної грамотності, а також обізнаності населення щодо можливостей та переваг отримання адміністративних послуг в електронній формі. Водночас звернуто увагу на потребу удосконалення норм чинного законодавства, узгодження окремих положень, уникнення деякої декларативності та нечіткості норм, колізійності тощо.