Проектний підхід до планування розвитку бізнесу: методичні засади визначення соціально-економічної ефективності - Панченко, Володимир Анатолійович; Панченко, Оксана Петрівна (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена узагальненню теоретико-методичних засад та розробці прикладних інструментів упровадження проектного підходу в управлінні розвитком бізнесу та зростанням його соціальної й економічної ефективності Метою дослідження визначено удосконалення методико-прикладних рекомендацій з проектного підходу до планування розвитку бізнесу та оцінювання його соціально-економічної ефективності. Показано, що більшість наукових досліджень передбачають практику класичного підходу до аналізування соціальної й економічної ефективності функціонування підприємства. Однак, в частині вивчення окремих аспектів функціонування підприємств, зокрема методів впровадження сучасних інноваційних підходів у діяльність та оцінку ефективності підприємств, доводиться констатувати все ще відсутність якісних методико-прикладних розробок. Зроблено висновок, що об’єктивна необхідність розробки ефективних заходів щодо підвищення рівня ефективності функціонування підприємств в Україні полягає в такому: багато суб’єктів господарювання функціонують зі збитками, банкротують та припиняють свою діяльність, збільшується частка збиткових підприємств; обсяги реалізації продукції є не значними; знижується ресурсовіддача, зростає витратомісткість та погіршуються показники ефективності використання ресурсів; погіршуються параметри фінансової стійкості, ліквідності і платоспроможності, підприємства стають все більше кредитозалежними; низькою є інвестиційно-інноваційна діяльність та активність вітчизняних підприємств, у т. ч. в керунку формування належних резервів для покращання показників економічної (а в подальшому і соціальної) ефективності, підприємства функціонують в умовах значного рівня ризику. Констатовано, що для повноцінної оцінки ефективності діяльності підприємств слід включати відповідні показники, які характеризують економічну та соціальну ефективність функціонування бізнесу, причому їх ефективність потрібно розглядати як композицію двох складових - внутрішньої та зовнішньої.